Какво се случва в Републиканската партия в САЩ? Сякаш загуби последните

...
Какво се случва в Републиканската партия в САЩ? Сякаш загуби последните
Коментари Харесай

Как Републиканската партия загуби моралния си облик

Какво се случва в Републиканската партия в Съединени американски щати? Сякаш загуби последните устои на морала, приличието и честността пред междинните избори, които се организират през днешния ден.

Това твърди в своя публикация Сара Лонгуел, републикански политически пълководец и редактор на неоконсервативния уебсайт за вести и отзиви The Bulwark. Лонгуел е основателка на организацията " Републикански гласоподаватели против Тръмп " (сега " Проект за отчетност на републиканците " ), която е похарчила милиони долари, с цел да попречи на Доналд Тръмп да се кандидатира за нов мандат през 2020 година

Според сара Лонгуел Доналд Тръмп е нанесъл непоправими вреди на Републиканската партия и през днешния ден тя по нищо не се приближава до партията на морала и добродетелта, каквато рекламация имаха да са републиканците допреди десетина години.

Кандидатурите, с които през днешния ден републиканците се борят за болшинство в Сената, са повече от скандални, а неморалността на някои от тях доближава нови измерения, написа Лонгуел в собствен разбор за американското онлайн-списание Persuasion.

„ Кари Лейк, която се кандидатира за губернатор в Аризона, не се ангажира да одобри резултатите от изборите, в случай че загуби. Кандидатът за сенатор в Пенсилвания Мехмет Оз е замесен в скандал за свирепост към животни, обвързван с медицинските му проучвания. Твърди се, че републиканският претендент за сената от Джорджия Хершел Уокър е платил за аборт, макар че е върл съперник на абортите и не счита, че те би трябвало да са разрешени даже в случаите на обезчестяване, блудничество или заплаха за живота на майката. Съпругата му също така го упрекна, че е опирал револвер в главата й, а медиите разкриха, че е излъгал за университетската си тапия, за кариерата си в армията и правоохранителните органи, а за похлупак на всичко стана ясно и че крие три деца от извънбрачни връзки “, изброява анализаторката.

Но какво споделят за всичко това в управлението на Републиканската партия? Подминават всички тези кавги, като че ли не са нищо изключително, написа Лонгуел.

„ Но това не постоянно бе по този начин. Преди Доналд Тръмп да превземе Републиканската партия, републиканците всеобщо подлагаха на критика обществено полемиката му или даже го призоваваха да отдръпна кандидатурата си. Това направи през 2008 година претендентът за конгресмен в Орегон Майк Ериксон през 2008 година, който загуби поддръжката на организацията " Право на живот в Орегон ", а по-късно и изборите, когато стана ясно, че е платил за аборт на някогашна другарка.

Тези времена обаче като че ли окончателно са отминали. Днес републиканците са по-заети с това да мислят по какъв начин да си върнат болшинството в Сената, без значение с какви претенденти. За тези, които са израснали в ера, когато моралът и характерът са били отличителни черти на Републиканската партия, това е неочакван поврат на събитията. Речите на Роналд Рейгън и Джордж Буш-младши, изпълнени с похвали за " нашите надълбоко вкоренени морални полезности и мощни обществени институции " и с апели като: „ Американската стопанска система се нуждае най-много от по-високи етични стандарти “, през днешния ден като че ли звучат като написани за друга партия.

Допреди няколко години Републиканската партия най-малко на думи се представяше като партия на добродетелта, въпреки и да не успяваше да се оправи постоянно и за някои от своите да прилагаше искрено двойни стандарти. Например моралните дефекти и проблемите с характера на Тръмп бяха общоизвестни, когато той беше номиниран за президент. Всички знаеха, че е подкупен и полово нападателен, както и че меко казано не опонира на расизма. Най-малкото, тъй като самият Тръмп постоянно и шумно се хвалеше с тези си пороци.

Републиканците смятаха Тръмп за изключение, само че изключение, което може да им донесе победа. И позволиха огромна неточност, която се обръща против партията им. За изборите през 2020 година Тръмп издигна стотици претенденти от Републиканската партия, които подражават на лъжите му и на стила му на водене на разногласия. Кандидати със подозрителен темперамент като Лейк, Оз и Уокър към този момент са по-скоро предписание, в сравнение с изключение в Голямата остаряла партия.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл неведнъж отбрани непоколебимата си поддръжка за Уокър, като изясни позицията на партията си във връзка с проблематичните претенденти по следния метод: " Той е републиканец, нали? Вълшебното число е 51. " (Толкова места са нужни за болшинство в Сената.) Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти отиде даже още по-далеч. Той стои твърдо на страната на най-спорното крило на Републиканската конференция на Камарата на представителите - формалната асоциация на републиканските членове на Камарата на представителите. Това крило включва Марджъри Тейлър Грийн, която се прочу с антисемитските си изявления за " еврейски галактически лазери ", и Пол Госар, който насочва грозни закани против други членове на Конгреса.

Днес цялата партия следва образеца на Макконъл и Маккарти.

„ Тази смяна в държанието на републиканците дава обещание много тъмно бъдеще за Америка. Нихилистичните настройки се демонстрират, въпреки и в друга форма, и измежду гласоподавателите на републиканците. Не става дума за това, че те категорично утвърждават неприятното държание и откритото двуличие на републиканските претенденти. За тях през днешния ден моралните и персонални проблеми към този момент не са толкоз значими, както преди 10 години. Избирателите на републиканците постоянно споделят: „ Нуждаем се от тези претенденти, тъй като единствено те могат да се опълчват на лудите от другата страна като Александрия Окасио-Кортес и други сходни “, написа Лонгуел

Тези гласоподаватели не виждат за какво би трябвало да слагат в неизгодно състояние личната си партия, придържайки се към по-строги морални правила, тъй като не считат, че и демократите го вършат.

Разбира се, когато оправдаваш неприятното държание на твоята партия, като казваш, че другата партия е още по-лоша, поражда проблем: в последна сметка това води до все по-лошо, по-неморално и корумпирано държание. Това държание дава обещание тъмно бъдеще цза Америка.

Макар че в днешно време политическата ни просвета се характеризира с цинизъм, към момента имаме потребност от благовъзпитание. Много американци не престават да копнеят за морално водачество - или най-малко за водачи, от които няма да ги е позор и няма да с епритесняват да ги демонстрират на децата си, написа още анализаторката.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР